Experts aan het woord

Tijdloze glimlach

De herinneringen aan haar jeugd en werkzame leven komen zonder moeite bij haar op. Gedetailleerd vertelt ze over haar eerste bijbaan bij de plaatselijke bakker, haar zelfgemaakte trouwjurk, de geboorte van haar kind. Ik moet alles horen, en ik hoor het graag.

Ik wil een diagnose!

1999. Keelpijn heb ik, en niet zo'n beetje ook. Constant bijna. En soms is deze dan een week of twee weg. Ik zit in 6 vwo en mijn koorts is met die keelpijn meestal zo rond de 39.7. Het is eens in de paar weken 'feest' en de complete eerste tentamenronde mis ik hierdoor.

Leefstijlgeneeskunde: in de spreekkamer van de psychiater of toch niet?

Onlangs verscheen er in Het Financiële Dagblad een betoog van een groep initiatiefnemers die de leefstijlgeneeskunde meer in het voetlicht willen zetten.

Lieve psychiatrisch verpleegkundige,

Lieve psychiatrisch verpleegkundige,

Een wijntje? Lekker hoor!

Zou je eens wat willen schrijven over alcohol en depressie? Ik kreeg de vraag al een flinke tijd geleden van een medepatiënt. Want, zo zei de vragenstelster, zij was meer gaan drinken door haar depressie.

Ben ik té open?

‘Ja’, zeggen sommigen. ’Nee’, zeg ik.

Sorry

Ik wil even wat doen: ik wil mijn excuses maken. Ik wil sorry zeggen. Excuses maken voor de dingen die ik de laatste tijd heb gedaan. Of juist heb gelaten. Voor de keuzes die ik maakte. Voor de dingen die ik heb gezegd. En voor nog veel meer.

De mens achter de patiënt

Ik hoor vaak dat ik verschillende rollen heb; ik ben naast partner namelijk ook buurman, vrijwilliger, zoon, medewerker bij Dimence en Nederlander.

De Viering van het Leven

Lydi werkt inmiddels ongeveer een jaar bij Dimence als geestelijk verzorger. De studie theologie trok haar omdat ze belangstelling had voor levensvragen en zingeving. Maar ook omdat ze zich betrokken voelt bij kwetsbare mensen.

Ik zit hier tussen de gekken!

‘Ik zit hier tussen de gekken!’ Riep ik. ‘Nee’, zei de verpleegkundige rustig, ’je zit hier tussen de zieken.’

Pagina's