Het verhaal van Ilse

Ilse is 62 jaar en heeft stemmen in haar hoofd die zijn veroorzaakt door verschillende traumatische ervaringen uit haar verleden. Door de behandeling bij Dimence heeft Ilse haar trauma’s kunnen verwerken en zijn de stemmen in haar hoofd verdwenen.
verwijzing naar ggz door de huisarts
Contact met de dokter
eerste gesprek ggz
Eerste gesprek
leren omgaan met stemmen
Behandeling
Weer aan het werk

Eerste gesprek

De intakeperiode was voor mij een zwaar traject. Ik heb een aantal gesprekken gehad met een psycholoog en heb enkele vragenlijsten ingevuld. Vervolgens hebben we de uitkomsten van de vragenlijst besproken. Door de vervolggesprekken met de psycholoog ontdekten we samen de oorzaak van de stemmen in mijn hoofd. Het had te maken met verschillende ingrijpende gebeurtenissen zoals het plotselinge verlies van mijn man. Dit hakte er 25 jaar geleden hard in. We hadden net een restaurant geopend toen hij voor mijn ogen neerviel en overleed aan een hartaanval. Je bent in één keer helemaal alleen en we waren net een leven samen aan het opbouwen.

Ook mijn moeilijke jeugd speelde mee. Mijn ouders konden niet voor mij zorgen. Ik ging van kindertehuis naar kindertehuis. Ik was een lastig kind, vooral omdat ik veel verdriet had omdat mijn ouders niet voor mij konden zorgen. Toen ik bij de psycholoog kwam, vond ik het ontzettend moeilijk om over mijn problemen te praten. Door al mijn negatieve ervaringen was ik erg gesloten. De psycholoog leerde mij dat als ik mijn pijn en verdriet wilde verwerken ik er eerst over moest praten. Dat vond ik natuurlijk lastig, omdat ik al mijn problemen jarenlang met niemand gedeeld had.