Waarom gaan we eigenlijk op vakantie?

‘Waarom gaan mensen eigenlijk massaal op vakantie, met hun hele inboedel in de auto gepropt, om 1000 km verderop naast hun landgenoten te staan? Waarom gaan ze voor hun lol uren in de file staan, terwijl ze weten dat half Nederland op die dag het land verlaat? Waarom back to basic, terwijl thuis een comfortabel huis staat, waar de kinderen wel gewoon slapen en je de afwas gewoon in de vaatwasser zet?’ Meewarig kijkt mijn man me aan over de rand van zijn boek, ‘is het weer zover’ zie ik hem denken. Zoveel vragen, en zoveel tijd om erover na te denken. We zitten op de veranda voor ons vakantiehuisje terwijl mijn gedachten me verder meenemen.

Waarom gaan we eigenlijk op vakantie in de zomer? Natuurlijk heeft zomervakantie zo zijn voordelen, je hoeft even niet na te denken over de immer langer wordende to do lijst op je werk, je zit lekker elke dag op een terras met een koud drankje in plaats van op een klef (of juist onderkoeld) kantoor en je ziet nog eens wat van de wereld. Toch zijn er genoeg mensen die liever thuis blijven.

Zo is er de welbekende vakantiestress: voor je kunt vertrekken moet het werk af, is het op een of andere manier altijd dubbel zo druk en moet je altijd op de laatste dag voor vertrek nog zonnebrandcrème, tubes reiswasmiddel en diarreeremmers halen. Als het je lukt om zonder kleerscheuren weg te komen reis je onder het genot van slappe broodjes en dito koffie af naar het zonnige zuiden. Daar aangekomen ga je met een stel oververmoeide kinderen/vrienden/huisdieren in de zengende hitte op zoek naar je huisje dan wel kampeerplek, waar je vervolgens de boel moet uitpakken en opzetten. Als het dan eindelijk tijd is om te ontspannen loop je kans dat je acuut ziek wordt, omdat je adrenalinespiegels dusdanig zijn gedaald dat je weerstaand plotseling instort. Als je dit alles wonderbaarlijk in goede orde hebt doorstaan en weer lekker thuis bent loop je ook nog kans op een ‘postvakantiedip’, zo heb ik me laten wijsmaken door een gerenommeerd, niet nader te noemen tijdschrift.

Volgens andere bronnen (Wikipedia) is de zomervakantie wel degelijk bevorderlijk voor de gezondheid, het welbevinden neemt toe tijdens een vakantie en het effect houdt tot wel drie weken na de vakantie aan. Hiervoor moet je wel lang genoeg op vakantie gaan, dit effect is namelijk op zijn hoogtepunt op de achtste vakantiedag. Hiervoor hoef je niet eens ver te reizen, je kunt ook gewoon thuis vakantie vieren, ook wel staycation of holiday at Balconia genoemd.

Terwijl ik, inmiddels alweer een paar weken thuis, mijn vers geschreven blog nalees valt me op dat mijn toon nogal cynisch is. Zou het een snufje jaloezie zijn omdat bijna al mijn collega’s op een ver zonnig strand liggen terwijl ik hier aan mijn bureautje zit te typen? Ik riep toch zo hard dat het zo fijn is om in de zomervakantie te werken, omdat je lekker kan doorhalen op de snelweg en overal makkelijk kan parkeren? Voor de zekerheid surf ik gauw naar booking.com en kijk of er nog huisjes beschikbaar zijn in het naseizoen. Ik wil per slot van rekening geen postvakantiedip riskeren.

 

Artikeldatum