’s Avonds via Zoom bij elkaar komen is heel anders dan overdag. Wist ik ook niet, want ik overleg meestal niet ’s avonds online met anderen. Het is vrij knus, omdat iedereen een beetje in het halfdonker zit. De groep MHFA cursisten bestaat uit een aantal vrijwilligers, een coach, een politieagent, Gerjan en ik. Een mooie mix! De trainer neemt ons mee door de verschillende aandoeningen en stoornissen en hun symptomen. Ze laat een aantal aansprekende filmpjes zien, zoals ‘Leven met de Zwarte Hond die depressie heet’.

Wat veel indruk maakt bij mij en de andere cursisten is het onderwerp psychose. We zien een filmpje van drie mensen, die alle drie ervaringen hebben met psychoses. En de impact daarvan op hun omgeving. Dat je als naaste herkent dat iemand niet in zijn of haar gewone doen is en dan actie moet ondernemen. Soms tegen de wil van die persoon in. Heftig hoor. En hoe ga je om met iemand die midden in een psychose zit en de wereld niet ziet zoals jij en ik. De training biedt gelukkig handvatten. Tip: Goed luisteren is het belangrijkste.

Het onderwerp ‘Problemen bij middelengebruik’ maakt interessante discussies los. Waarom vinden wij het als samenleving bijvoorbeeld heel normaal, dat we alcohol drinken. Terwijl dat zoveel psychische en medische problemen kan veroorzaken. Ik geef aan dat ik al jaren niet drink en dat ik toch iedere keer moet uitleggen waarom dat is! ‘Oh ja’, zegt de trainer, ‘waarom drink je niet dan?’ Hilariteit alom!! ? Daarentegen hoef ik nooit uit te leggen dat ik niet rook en geen drugs gebruik!

Wat zijn ervaringen en verhalen van mensen toch belangrijk in ons leven. Het verhaal van de drie mensen die psychoses hebben gehad, geven me gelijk een beeld bij hoe het geweest moet zijn. Net als de ervaring van de politieagent met iemand, die extreem verward gedrag op straat liet zien en het verhaal van een van de vrijwilligers, die aangeeft zelf ervaring te hebben met een aandoening. Het maakt deze training tot meer dan een opsomming van feiten uit een boek en een ‘How to..’. Want we hebben het over mensen en hun verhaal. Mensen in soms de moeilijkste periode in hun leven. Maar ook over elkaar en onze eigen verhalen, waar we in het halfdonker in Zoom naar luisteren en van leren.

Als afsluiter van dit blog wil ik jullie graag nog dit filmpje meegeven. Over voor-oordelen en wat dat doet met mensen.

Ook benieuwd of de training MHFA iets voor jou is? Bij de training MHFA leer je meer over psychische aandoeningen en hoe je om kunt gaan met mensen die psychische problemen ervaren of misschien in crisis verkeren. Lees de komende weken mee met mijn ervaring.

Artikeldatum