Een beetje gespannen zit ik klaar voor de eerste trainingsavond van Mental Health First Aid. Boek voor me, kladblok, pen, wat drinken. Kennelijk vind ik het ook een beetje spannend wanneer ik een nieuwe groep mensen voor het eerst digitaal ontmoet. Maar ik ben niet alleen, want collega Gerjan van de stadskliniek aan de Eerdelaan haakt ook aan. Dus Kump goed. Dat zeggen ze hier in de Achterhoek.

In voorbereiding op de eerste trainingsavond ben ik vast in het studieboek begonnen. Voor ik het wist was ik 120 bladzijden verder! Wat ontzettend boeiend! Man!

In het boek staan de meest voorkomende psychische stoornissen genoemd en deze worden uitgewerkt in herkenbare symptomen, mogelijke gevolgen en uiteraard hoe je het gesprek kunt aanknopen met iemand die deze stoornis(sen) misschien heeft. En hoe je mensen naar mogelijke hulp kunt helpen.

Wat ik eigenlijk ontdek nu ik het boek lees, is dat ik best een heel aantal mensen in mijn directe omgeving had of heb, die psychische stoornissen hebben of hadden. En dat ik hen door te luisteren en met hen te kijken naar de kleine stapjes die wel kunnen, geholpen heb richting hulp en herstel. Gewoon door er te zijn en te zien: hey, volgens mij het gaat (even) niet zo goed met jou! Klopt dat?

Dat stelt me wel gerust moet ik zeggen. Ik hoef geen nieuw trucje te leren. Ik mag gewoon mezelf zijn. Misschien werkt dat wel het beste. En hetzelfde geldt natuurlijk voor nieuwe groepen mensen ontmoeten. Gewoon jezelf zijn. Kump goed.

Artikeldatum