Ik kan me vaag nog herinneren dat ik eens gelezen of gehoord heb, dat je dingen beter onthoudt wanneer je het hoort, dan wanneer je het leest in een boek. Wanneer je dat verhaal vervolgens zelf aan anderen vertelt, heb je het punt bereikt dat de informatie goed in je hoofd zit.

Maar hoe kom ik hier nou op? De trainer van de training MHFA vroeg gisteravond wat ik nu meenam uit de trainingsavond. Easy! Voor mij blijven de ervaringsverhalen het meest indrukwekkend. Hoe ervaren gewone mensen zoals jij en ik hun psychische problemen of die keer dat ze in crisis belanden? Wat heeft hen geholpen en wat juist niet? Ik kan 10x in een boek lezen over wat symptomen of mogelijke interventies zijn, maar het gaat pas leven wanneer ik er een persoonlijke ervaring van iemand aan koppel. Gelukkig bestaat de training MHFA uit beide: er is een duidelijk boek en we delen ervaringen. Eigen en - via filmpjes – van anderen.

Een belangrijk doel van de training is om begrip en bewustzijn te stimuleren voor mensen met psychische problemen. Die gedeelde ervaringen helpen enorm om dit doel te bereiken. In mijn werk als communicatieadviseur van Dimence wil ik hetzelfde doel bereiken: bewustwording en begrip vergroten. De personen achter de aandoening of stoornis laten zien. Het stigma woord voor woord afbreken. En ik zal het je eerlijk zeggen: dat is zo makkelijk nog niet! Veel cliënten van Dimence die we spreken over het mogelijk delen van hun verhaal zijn huiverig. Ze durven niet. Ze geven vaak aan dat ze zich schamen of dat hun omgeving niet van hun problemen weet. Wie weet zijn er wel gevolgen!

En dit is natuurlijk en vicieuze cirkel: want als de samenleving niet méér leert over psychische problemen, blijven er vooroordelen, negatieve meningen en gevolgen bestaan. Daarom ben ik ook zo trots op die mensen die het juist wél aandurven om hun ervaring te delen. Want iedere ervaring haalt weer een vooroordeel onderuit. Iedere ‘persoonlijke ontmoeting’ die je hebt via een gedeelde ervaring, leert je iets als mens. Iets dat je met je meedraagt en hopelijk doorvertelt aan anderen.

Zo heb ik deze MHFA training beleefd. En ik kan iedereen deze ervaring aanraden. Doe het gewoon en leer iets over je medemensen. Je wordt er zelf ook een completer mens van!    

Als afsluiter van dit blog wil ik jullie graag nog dit filmpje meegeven. Over voor-oordelen en wat dat doet met mensen.

Ook benieuwd of de training MHFA iets voor jou is? Bij de training MHFA leer je meer over psychische aandoeningen en hoe je om kunt gaan met mensen die psychische problemen ervaren of misschien in crisis verkeren. 

Aanmelding voor de cursus MHFA blended online

Lijkt het jou n.a.v. mijn blogs interessant om ook deel te nemen aan de cursus? Meld je dan aan voor één van de twee MHFA blended online cursussen!

  1. 15 & 22 april van 09:30-12:30u: https://mhfa.nl/aanmelden-cursus/?c=online-15-22-apr
  2. 21 & 28 april van 14:00-17:00u: https://mhfa.nl/aanmelden-cursus/?c=online-21-28-apr
Artikeldatum