Hoe kijk ik tegen mijn eigen lijf aan? Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik het zo lang ik mij kan herinneren ik mijn lichaam verafschuw. Nu nog steeds. Ik hoop dat dit ooit in balans komt en ik met een ander beeld naar mijn lijf kan kijken. De afgelopen vijf jaar hebben zeker niet meegeholpen om dit beter te maken.

De eetstoornis, het niet meer 30 uur mogen en kunnen sporten in de week, het totaal uitgeput zijn dat je lijf niet meer wil en in een rolstoel komen te zitten, gedwongen voeding, medische voeding, het ongeluk waardoor de halfzijdige parese ontstond en ik alleen maar op bed op mijn rug kon liggen en verder niets. Van alles dat bijdroeg aan het onontkomelijke feit dat gigantisch aankomen heet. Dat is normaal al lastig voor mensen, maar een eetstoornis en de trauma’s maken dit er niet makkelijker op. Door het ongeluk dat ik heb gehad is er ook een deel van mijn zij,heup en buik aan de linkerkant een soort van vacuüm getrokken waardoor dit er best raar uitziet en wat ik erg lelijk vind.

Complexe Trauma’s die zorgen voor afkeer van je lichaam. Afkeer van mijn eigen lichaam. Dan nog de psychische pijn, in vlagen van onbewust zijn, die omgezet wordt in fysieke pijn op verschillende manieren waaronder automutilatie. Die littekens laten je je ook niet echt mooi voelen. 

The scars and other imperfections tell a story.

Mijn lijf. Het moet zo hard werken om alles draaiende te houden, mij op de been te houden, dus is het niet gek hoe het nu is. Ik ben het mijn lijf eigenlijk wel verschuldigd het te accepteren zoals het nu is na alles wat ik mijn lijf aangedaan heb en wat het nu weer allemaal voor mij doet. Het zorgt er nu wel weer voor dat ik kan lopen, bewegen, weer een begin in moderne dans kan maken en meer in de toekomst hoop ik. Het werkt voor mij en ik werk het al jaren tegen en niet zo’n klein beetje ook.

Your body loves you. Love it back!

Dit is waar ik, we, naartoe moeten. Je ziet veelal de perfecte plaatjes, wat vaak zo’n vertekend beeld van de realiteit is. “Geef me je echt”, daar ben ik wel voor. Jij bent goed zoals jij bent!

Body confidence doesn’t come from trying to achieve the ‘perfect’ body. It comes from embracing the one you’ve already got. Life is too short to spend it at war with yourself.

Artikeldatum