De relatie met voeding is misschien nog nooit zo ingewikkeld geweest als nu. Heel vroeger voedden de mensen zich met wat er voorhanden was aan planten, zaden, pitten, wortels en wat gevangen werd in de jacht. Onze voorouders leerden groenten te telen en hielden dieren voor het vlees. Perioden van overvloed en schaarste wisselde elkaar af. De economische vooruitgang zorgde ervoor dat er massaproductie kwam en dat voeding door bewerkingen lang kon worden bewaard.

We leven nu in een tijd van overvloed aan keuzes en de hele dag is er voeding tot onze beschikking. Mechanismen die ons vroeger van dienst waren in tijd van schaarste zorgen nu voor overgewicht en hang naar suikerrijk en vetrijk voedsel. Stress en druk zijn zorgt er vaak voor dat we niet voldoende tijd nemen om gezonde boodschappen te doen en rustig van de maaltijden te genieten.

Daarnaast worden we gebombardeerd met allerlei inzichten/hypes over voeding en diëten die door de jaren heen door voortschrijdend inzicht ook nog eens continu veranderen. Honger hebben is niet alleen dat je lichaam voeding nodig heeft, maar wordt ook beïnvloed door wat je ziet, ruikt, hoort, voelt ( lege maag) en emoties.

Voeding en eten zijn nauw verbonden aan gezondheid, maar ook aan allerlei leefstijl gerelateerde aandoeningen (hart en vaatziekten, diabetes, kanker)  en aan psychische ziekten (anorexia, boulimia, binge eating disorder, orthorexia nervosa). Daarnaast speelt voeding een grote sociale rol (samen eten, feesten, religie).

Bovenstaande maakt duidelijk hoe lastig het is om te weten wat überhaupt nog gezond is en om een gezonde relatie met eten te hebben.

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld voor gezonde voeding. Deze informatie gebruiken wij in de module leefstijl. Het eten van volop groente en fruit, vooral volkoren graanproducten, het variëren met vlees, vis, peulvruchten, noten en ei, iedere dag  zuivel , met name plantaardige vetten en voldoende vocht (water, thee, koffie) zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Naast het genieten van gezonde voeding is ook variatie belangrijk met aandacht voor seizoen producten. Producten die niet in de schijf van 5 staan kun je beter met mate eten. Er wordt weer meer nadruk gelegd  op natuurlijke en onbewerkte producten, dus kort gezegd wat niet in pakjes en zakjes te vinden is.  

Naast voordelen voor lichamelijk gezondheid heeft gezonde voeding ook een positief effect op de psychische gezondheid met name bij depressieve gevoelens en angst. Dus zeker in de GGZ is hier nog veel winst te behalen.

Ons lijf is een bijzonder mooi en ingewikkeld samengesteld instrument , waarbij alles zo goed mogelijk samenwerkt om jou te laten doen wat je graag wilt en je helpt om vorm te geven aan je leven. Aandacht voor onder andere gezondere keuzes in voeding helpt je om langer gezond en vitaal te blijven.
 

Artikeldatum