De eerste weken in het gezinshuis had ik toch zo’n heimwee terug naar de kliniek! Wat miste ik alles en iedereen. Wat miste ik de vertrouwde structuur, de bekende klopjes op mijn deur, de verpleegkundigen met wie ik spelletjes deed en grapjes uithaalde, en de groepsgenoten waarmee ik kletste...

Inmiddels weet ik door ervaring: waar je ook komt, welke hulpverlener je ook ontmoet, altijd zit er afscheid aan vast. Dat is zuur. Heel zuur. Je legt je hele leven bloot en vertelt delen van je levensverhaal. Je krijgt met sommige hulpverleners zo’n goede band. Je hecht je. Figuurlijk omarm je ze. Die hulpverleners staan voor je klaar, ze begrijpen je. En altijd, altijd moet er weer een afscheid komen. 

Het scheelt wel enorm hoé je afscheid neemt. In een instelling waar ik heb gezeten heb ik geen afscheid kunnen nemen van mijn twee favoriete begeleiders. Dat is nog zuurder. Dat is rouw. En rauw. 

Gelukkig ging het afscheid bij Lorna Wing anders. Ik kreeg goede nazorg. Dat verzacht zoveel! Ik mis iedereen daar nog, maar toch is het loslaten makkelijker. Ook omdat ik weet dat ik altijd mag mailen naar een aantal verpleegkundigen. Maar zelfs na maanden mis ik ze nog. 

Ontmoeten. Hechten. Omarmen. En loslaten. Ja, je voelt echt rouw. Zelfs een van de verpleegkundigen zei dat tegen mij op een van mijn laatste dagen op Lorna Wing. Ik was helemaal in tranen omdat ik weg zou gaan en afscheid moest gaan nemen. We hadden een goed gesprek. Dat verzachtte. Hij begreep me. 

Gelukkig ontmoette ik weer nieuwe hulpverleners, die het begeleiden overnamen. Ook werd mijn netwerk wat groter. Altijd zullen er mensen om me heen zijn die voor mij willen zorgen.

Lieve mensen, dit is ook mijn laatste blog voor jullie. Het was fijn jullie te ontmoeten en stukjes van mijn verhaal te bloggen. Ik heb de leuke, lieve reacties en duimpjes omarmd. Ik laat nu los. Cliënten: als zelfs ík gelukkig kan worden, kun jij het ook! Met de goede mensen om je heen en de juiste therapieën kun je ver komen. Hulpverleners: ontmoet, omarm, sta bij door een juiste aansluiting en laat op een positieve manier los. Zodat de rouw niet zo rauw is.

Al het goeds toegewenst.

Artikeldatum