In Venlo wordt 22 april de eerste Dag van de Ervaringsdeskundige georganiseerd. ‘Een dag waarop ervaringsdeskundigen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren.’ Ik ben zo’n ervaringsdeskundige en werk in een zogenaamd FACT-team in Raalte. Dit is een team waar verschillende disciplines met elkaar samenwerken, waaronder ook een ervaringsdeskundige. Mijn taak als ervaringsdeskundige is het bouwen van bruggen tussen de hulpverlening en de patiënten. Het is voor de meeste mensen een hele grote stap om bij een ggz-instelling in behandeling te gaan. Omdat ik al snel op een gelijk niveau zit met patiënten, ben ik in staat om ervoor te zorgen dat ze in beeld blijven bij ons team. Ook al willen ze misschien liever geen contact met hulpverleners. Door mijn eigen ervaringen met verschillende hulpverleners kan ik ook een soort voorbeeldfunctie innemen. Vaak vind ik sneller aansluiting doordat mensen zich snel erg veilig bij me voelen omdat ze weten dat ik ook ervaring heb met een psychische probleem. Binnen het team is het belangrijk om met een andere blik naar dingen te kunnen kijken. Daarom sluit ik bijvoorbeeld aan bij vergaderingen of bij een bespreking over een behandelplan.

Mijn taak als ervaringsdeskundige is het bouwen van bruggen tussen de hulpverlening en de patiënten.

Scholing

Op mijn 14de heb ik de diagnose ADD gekregen, een subtype van ADHD. Hier heb ik altijd flink tegenaan geschopt. Ik had het gevoel dat ik anders was dan anderen. Ook was er veel onbegrip om me heen. Omdat ik niet goed meedraaide in de maatschappij heb ik verschillende hulpverleners gehad en allerlei zorgtrajecten doorlopen. Veel psychiaters, psychologen en andere hulpverleners, maar niemand die echt in me geloofde. Ik liep hierdoor totaal vast. Ik kwam mijn bed niet meer uit en zag het nut van het leven niet meer. Totdat ik ongeveer drie jaar geleden een nieuwe hulpverlener kreeg die wel in mij geloofde. Dit gaf mij hoop. Samen met haar ben ik gaan kijken naar mijn dromen en doelen. Al snel kwamen we bij de functie van ervaringsdeskundige. Ik had op dat moment al wat jaren ervaring in de techniek maar dit leek toch het beste pad voor mij. Samen met haar heb ik dit pad bewandeld en ben nu opgeleid als ervaringsdeskundige. Inmiddels ben ik 24 jaar en werk ik onder andere voor Dimence. Ik heb nu ook geen Wajong-uitkering meer en daar ben ik erg blij mee.

Opmars

Ervaringsdeskundige is een opkomend beroep, niet alleen in de ggz. Toch zijn er veel mensen die het nog niet kennen. Ik denk dat het goed is dat meer mensen weten wat een ervaringsdeskundige is en wat wij doen. Dagen zoals deze, die zorgen voor publiciteit, zijn daarom erg belangrijk.

 

Artikeldatum