Zelf heb ik sinds 26 jaar een diagnose, eigenlijk vijf verschillende: 2x PDD NOS, 1x Asperger en 1x ‘active but odd’. In de nieuwe kwalificatiemethode zoals in de DSM-5 wordt gebruikt, is het natuurlijk allemaal ‘autisme’ geworden en dat maakt het nog vele malen belangrijker om zorgvuldig te zijn in de woordkeuze en beeldvorming rondom autisme.

Autismebeweging

Wanneer je kijkt richting de ‘autismebeweging’ in Nederland zie je eerst een focus op het handicap/belemmeringen-aspect. Zo halverwege de jaren 90 kwam hierin een kentering; vooral focussen op wat mensen met autisme wel kunnen en de veronderstelde unieke, generieke kwaliteiten die mensen met autisme; een ‘mooi’ voorbeeld in deze is de onderstaande afbeelding die nu volop circuleert op social media:

Lijst met 'kenmerken' van adhd, autisme en dyslexie

Vanzelfsprekend snap ik waar het vandaan komt, maar ik ken ook bijzonder oneerlijke mensen met autisme die totaal niet betrouwbaar zijn en ook niet de regels naleven.

Missie

Zou het niet mooi zijn als we gewoon op een reële manier durven te kijken richting mensen die ‘anders’ zijn en wegblijven van zowel ‘positieve’ als negatieve generalisaties/stigma’s? Dat is mijn missie in het leven! Doe je mee?

Artikeldatum