Wat is trajectbegeleiding?

Psychische problemen kunnen gevolgen hebben voor uw werk of uw opleiding. Trajectbegeleiding ondersteunt u bij het zoeken of behouden van werk of het voltooien van een opleiding. De gespecialiseerde trajectbegeleider van Dimence gaat op basis van uw hulpvraag samen met u aan de slag. Als dat nodig is treden we samen met u in overleg met gemeente, UWV of andere betrokken instanties. De trajectbegeleider is daarbij een soort bruggenbouwer. Ook de dagactiviteitencentra van Dimence kunnen onderdeel uitmaken van uw re-integratie.

Hoe werkt trajectbegeleiding?

Het traject dat in gang wordt gezet is nooit standaard maar gebaseerd op uw wensen en capaciteiten. Kunt u gelijk op zoek naar een betaalde baan, of gaat uw voorkeur uit naar vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek. In veel gevallen willen instanties als het UWV of gemeente dat u zo snel mogelijk op zoek gaat naar werk. Een plek op de arbeidsmarkt biedt tenslotte vaak financiƫle onafhankelijkheid. Een trajectbegeleider kan u ondersteunen bij dergelijke gesprekken.

Een sollicitatiegesprek voeren of bellen naar een potentiĆ«le werkgever kan lastig of spannend zijn. Uw trajectbegeleider kan u hierbij ondersteunen. Ook kan uw begeleider met een nieuwe werkgever in gesprek gaan over de eventuele risico’s rond uw psychisch probleem. Heeft u uw opleiding moeten afbreken vanwege uw klachten en wilt u toch dat diploma behalen? We kunnen ook samen met onderwijsinstellingen nadenken over oplossingen zodat u uw studie toch kunt afronden.

Hoe lang duurt trajectbegeleiding?

Hoe lang trajectbegeleiding duurt is afhankelijk van uw hulpvraag. Het streven is altijd dat u weer mee doet in de maatschappij. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of betaald werk. Met name in de beginfase van het traject zal er intensief worden samengewerkt. Maar ook als u al langdurig op een vaste plek aan het werk bent kan het voorkomen dat er zich situaties voordoen waarbij u de ondersteuning vraagt van een trajectbegeleider. Denk aan een reorganisatie of een functioneringsgesprek.

Begeleiding naar vinden van baan

Heb je de wens om te gaan werken en ben je in behandeling bij het FACT-team van Dimence? Dan kun je deelnemen aan een traject van ‘Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Deze ondersteunende dienst helpt jou bij het vinden en houden van een betaalde baan. Een IPS-coach van Dimence begeleid jou in dit traject.