Wat is een signaleringsplan?

Het voornaamste doel van een signaleringsplan is het voorkomen van een terugval. Wanneer u weet door welke situaties u uit uw evenwicht raakt en welke signalen daarbij horen, kunt u vroegtijdig acties ondernemen. Wanneer u een bipolaire stoornis heeft en u of uw behandelaar verwacht dat de klachten van tijd tot tijd weer terugkeren, is het opstellen van een signaleringsplan iets voor u.

Hoe werkt een signaleringsplan?

Met behulp van het signaleringsplan krijgt u inzicht in de signalen en symptomen die specifiek voor u zijn, zoals welke stressfactoren u uit uw evenwicht kunnen brengen. Daarnaast geeft het plan u inzicht in de factoren die u juist beschermen tegen een mogelijke terugval.

Binnen het signaleringsplan kennen we vier fases van het ziektebeloop:

  • fase 0, stabiele evenwichtige fase
  • fase 1, u raakt uit evenwicht
  • fase 2, u bent uit evenwicht, begin terugval
  • fase 3, u heeft een episode/terugval

Door het opstellen van een signaleringsplan gaat u deze fases beter herkennen. Ook staan in het signaleringsplan welke acties u kunt ondernemen om de stabiliteit te bewaren, het evenwicht te herstellen en een terugval voorkomen. Wanneer u een plan samen maakt met uw naasten, wordt het ook voor hen makkelijker signalen te herkennen die op een mogelijke terugval wijzen. Aan de hand van de signalen en het signaleringsplan, kunt u vervolgens inschatten hoe u het beste kunt handelen.

Hoe lang duurt het maken van een signaleringsplan?

Voor het opstellen van het signaleringsplan zijn meestal twee tot vier gesprekken nodig. Bij minimaal één van de gesprekken wordt een naaste van u uitgenodigd. Jaarlijks wordt het signaleringsplan bekeken of er aanpassingen nodig of wenselijk zijn.