Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een behandelmethode op basis van gesprekken. Samen met uw behandelaar kijkt u tijdens de gesprekken naar de oorzaak van uw psychische problemen. Het doel van de behandeling is het verminderen of hanteerbaar maken van uw klachten. Psychotherapie is soms best hard werken. Daarom werkt u samen met uw behandelaar ook aan de onderlinge werkrelatie.

Er zijn meerdere vormen van psychotherapie:

Uw behandelaar kijkt welke vorm het beste bij uw problemen past. Soms worden verschillende vormen van psychotherapie gebruikt. U kunt als individu psychotherapie volgen, maar ook binnen een groep of als systeembehandeling met bijvoorbeeld uw gezin of partner.

Hoe werkt psychotherapie?

Psychotherapie richt zich op de persoonlijkheid. Wellicht zijn er patronen in uw denken, doen en voelen ontstaan waardoor u bent vastgelopen. Tijdens de behandeling kunt u daarom gevraagd worden een vragenlijst in te vullen over de interactie binnen het gezin of de relatie met uw naasten. U houdt bij welke gebeurtenissen u een rot gevoel geven. Wat heeft u gedaan om de problemen te verhelpen? Welke patronen gebruikt u hierbij? En hoe zou dat mogelijk anders kunnen? Het zijn slechts een aantal voorbeelden van vragen die vaak aan bod komen tijdens psychotherapie. 

Hoe lang duurt psychotherapie?

Een individuele sessie psychotherapie duurt ongeveer 45 minuten. Behandelingen met een groep of met uw naasten duren ongeveer een uur. U ziet uw behandelaar, afhankelijk van uw klachten, in eerste instantie wekelijks. Tijdens de laatste fase wordt dit minder frequent en wordt het aantal contacten met uw behandelaar afgebouwd.