Wat is farmacotherapie?

Bij farmacotherapie wordt een psychisch probleem behandeld door het gebruik van medicijnen. Dit kunnen pillen zijn, maar soms in overleg met u ook injecties. Deze medicijnen moeten ervoor zorgen dat de klachten afnemen of verdwijnen. Soms moeten de medicijnen een paar maanden worden gebruikt, soms gedurende langere tijd. Farmacotherapie wordt vaak gecombineerd met een andere behandeling, zoals psychotherapie. Door een combinatie van behandelingen wordt een beter resultaat bereikt.

Hoe werkt farmacotherapie?

De medicijnen die in verband met psychische klachten worden voorgeschreven proberen het evenwicht van de belangrijke stoffen in de hersenen te herstellen, zodat deze weer functioneren voordat er klachten waren. Vaak is dit na een tijdje niet meer nodig omdat de hersenen het weer zelf goed kunnen, soms blijft het nodig omdat de hersenen niet meer goed het oude evenwicht kunnen terugvinden. De effecten van medicijnen merkt u meestal niet meteen. Het duurt even (vaak een paar weken) voor het evenwicht is hervonden en u zich weer geleidelijk de oude gaat voelen.

Uw medicijnen worden altijd voorgeschreven door een arts of psychiater. De psychiater legt altijd uit welke medicijnen het beste bij uw behandeling passen en wat de bijwerkingen zijn. Mocht een medicijn onvoldoende werken of wilt u een ander medicijn voorgeschreven krijgen, aarzel dan niet om dit met uw behandelaar te bespreken. Wij vinden het belangrijk dat u de beste behandeling krijgt.

Medicijnen hebben dus soms bijwerkingen. Het lichaam moet wennen aan medicatie. Veel van de bijwerkingen gaan dan ook na een paar dagen of weken over. Als ze blijven zoekt uw behandelend arts met u naar een oplossing. Wij vinden het belangrijk om de bijwerkingen goed in de gaten te houden. Vaak checkt uw behandelend arts dit samen met u. Bij sommige medicijnen doen we dat intensiever en vragen we u als u farmacotherapie volgt om een bezoek te brengen aan de somatische poli.

De somatische poli houdt een aantal zaken extra in de gaten. We controleren:

  • lengte en gewicht
  • bloeddruk
  • bloedsuikerwaarde
  • cholesterolgehalte
  • bloedspiegels van de gebruikte medicijnen

Aan de hand van de resultaten bekijken wij of het medicijn voor u extra risico’s met zich meebrengt. Hierop kunnen we in overleg besluiten om de dosering van de medicijnen bij te stellen. Soms besluiten we samen ook om over te stappen op een ander medicijn. Daarnaast geven we verschillende adviezen hoe u deze risico’s ook zelf kunt verminderen. We kunnen u daarbij ook helpen met trainingen.