Wat is EMDR?


EMDR staat voor eye movement desensitization and reprocessing. Bij de behandeling worden nare herinneringen door middel van oogbewegingen ontdaan van hun kracht en negatieve emotionele lading. EMDR wordt binnen Dimence vooral gebruikt als u een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft of bij klachten na een traumatische gebeurtenis. Denk aan een schokkende ervaring als een ongeluk, een mishandeling of een verkrachting. Uw therapeut vraagt u aan de traumatische gebeurtenis terug te denken met de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens.

Hoe werkt EMDR?


Na een inleidend gesprek vraagt de behandelaar u om de gebeurtenis waaraan u nare herinneringen heeft, voor de geest te halen. Tegelijkertijd wordt uw aandacht afgeleid. In veel gevallen door met uw ogen een lampje te volgen dat van links naar rechts beweegt. Soms wordt er daarnaast ook gebruik gemaakt van een koptelefoon waarbij u moet luisteren naar geluiden. 

Meestal komt er door de behandeling een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens. De eerste dagen na een behandeling kunt u zich wat onrustig voelen. Soms kunnen de klachten, zoals nachtmerries en schrikreacties, na een sessie tijdelijk sterker worden. Daarom zal de therapeut u niet alleen vertellen wat hij gaat doen, maar ook uitgebreid uitleggen hoe u uw emoties zo goed mogelijk de baas kunt blijven. Uw klachten zullen in de meeste gevallen na verloop van tijd minder worden. Het wordt steeds makkelijker om aan de oorspronkelijke ervaring terug te denken zonder dat u last heeft van de emoties.


Hoe lang duurt de behandeling?


EMDR werkt vaak snel. Als het gaat om een eenmalig schokkende gebeurtenis bent u vaak al na enkele sessies in staat om uw dagelijks ritme weer op te pakken. Als u een ernstig trauma heeft of bij complexere klachten, duurt de behandeling langer.