Wat is diëtiek?

Een gezond leefpatroon zorgt ervoor dat u zich fit voelt en daardoor heeft het indirect ook een invloed op uw stemming. Tijdens de behandeling diëtiek krijgt u daarom verschillende adviezen aangereikt om u bewuster te maken van een gezondere leefstijl. Tips over voeding, beweging en medicijngebruik staan vaak centraal tijdens diëtiek. U wordt door uw behandelaar doorverwezen naar een diëtist van Dimence als u bijvoorbeeld diabetes, overgewicht of eetproblemen heeft. Onze diëtisten zijn speciaal geschoold. Ze hebben niet alleen veel kennis over voeding, maar kunnen daarnaast ook goed omgaan met mensen die een psychisch probleem hebben.

Hoe werkt diëtiek?

Samen met de diëtisten van Dimence brengen we uw voedingspatroon in kaart. Wat eet u op een dag? Hoeveel calorieën bevatten de maaltijden die u nuttigt? En wat kunnen de gevolgen zijn van uw eetgewoonten? Ook de medicijnen die u gebruikt kunnen van invloed zijn op uw eetgewoonten of uw gewicht. Sommige medicijnen zorgen bijvoorbeeld voor meer eetlust waardoor de kans groter is dat uw gewicht toeneemt. Er zijn ook medicijnen waarbij een speciaal dieet gevolgd moet worden om eventuele bijwerkingen van de medicatie tegen te gaan. Voeding en medicijngebruik worden in samenhang met elkaar bekeken.

Vervolgens stelt de diëtist een persoonlijk dieetplan voor u op. Hierin staan verschillende tips om meer structuur aan te brengen in uw voedingspatroon. U krijgt verschillende handvaten aangereikt om gewicht te verliezen, uw suikerspiegels te verlagen als u diabetes patiënt bent of meer kennis over gezonde voeding in combinatie met uw medicijngebruik. Vervolgens gaat u zelf aan de slag met dit plan. U houdt bij hoe het gaat met bijvoorbeeld gewicht verliezen, tegen welke problemen loopt u aan en zijn de gestelde doelen haalbaar voor u. Dit kan eventueel door het bijhouden van een voedingsdagboek. Tijdens gesprekken met de diëtist bespreekt u de vooruitgang. Soms kan het voor u lastig zijn om het dieetplan volledig te volgen. In overleg met u worden de doelen dan aangepast.

Hoe lang duurt diëtiek?

De duur van diëtiek verschilt sterk per patiënt. Het hangt af van uw persoonlijke problemen, uw hulpvraag en de mogelijkheden binnen uw behandeling. Soms kan voor u een eenmalig advies voldoende zijn. Een ander komt misschien voor een bepaalde periode eens in de twee weken op consult om de vooruitgang te bespreken.