Dimence | Psychische problemen

Eetstoornissen bij volwassenen en ouderen

Bijna iedereen vindt zichzelf wel eens te dik en doet daarom aan de lijn. Mensen gaan dan tijdelijk heel bewust om met wat ze van zichzelf wel en niet mogen eten. Als voedsel een obsessie wordt, dan kan het zijn dat er sprake is van een eetstoornis.

Het op tijd ontdekken van ‘ongewoon’ eetgedrag kan voorkomen dat iemand een eetstoornis ontwikkelt. Daarom organiseert Dimence cursussen voor mensen met eetproblemen.


Wat is een eetstoornis?
Voor mensen met een eetstoornis is voedsel een obsessie geworden. De hele dag staat in het teken van eten, calorieën en lichaamsgewicht. Het lijnen wordt soms afgewisseld met eetbuien. Om de eetbuien te compenseren of om nog meer af te vallen, gaan mensen met een eetstoornis vaak extreem veel sporten. Bij bepaalde vormen van de stoornis proberen mensen de eetbuien te compenseren door braken of het gebruik van laxeermiddelen.

Mensen met een eetstoornis voelen vaak schaamte, schuld en walgen van zichzelf als ze zich niet aan hun voornemens hebben gehouden.

De negatieve gevolgen van een eetstoornis zijn groot. Werken of het onderhouden van sociale contacten is vaak niet meer mogelijk. Het extreem lijnen en de eetbuien hebben gevolgen voor het gedrag, de gedachten en gevoelens. Soms kan iemand hierdoor een depressie of een angststoornis ontwikkelen. Ook de lichamelijke gevolgen zijn ernstig. Mensen met een eetstoornis kunnen last krijgen van hartritmestoornissen. Ook kan het hun gebit aantasten door het braken.

De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en Binge Eating Disorder.

Dimence helpt
Herkent u bij uzelf kenmerken van een eetstoornis? Dan raden we u aan om contact te zoeken met uw huisarts. De huisarts schat de ernst van de situatie in en beoordeelt of er misschien sprake is van een eetstoornis. Hij of zij kan u doorverwijzen naar Dimence.